Bandy

Op de IJsbaan Haarlem kun je op het overdekte middenterrein (30x60-meterbaan) meedoen met lessen en trainingen van Bandy Haarlem. Wat is bandy? Bandy is hockey op ijs. Het spel wordt op ijshockeyschaatsen gespeeld volgens de regels van veldhockey. Daarmee is bandy dus een totaal andere sport dan ijshockey. Het ruwe spel dat wij kennen van ijshockey bestaat in bandy niet. Hou je van hockey, dan is bandy wellicht een inspirerende sport voor in de winter. Wil je alle informatie over de bandy op IJsbaan Haarlem zien, ga dan naar www.bandyhaarlem.nl

De geschiedenis van bandy lees je  hieronder.

Geschiedenis van het bandy in Nederland

Bandy wordt - in principe - gespeeld op een grote ijsvloer, met 2 teams van 11 personen, een bandybal en sticks. Het veld is 90 tot 110 meter in de lengte, en 45 tot 65 meter breed. De sport wordt vooral gespeeld in het noorden van Europa en is populair in Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. De 28 bandylanden zijn verenigd in de Federation of International Bandy, waarin ook Nederland zit.

In Engeland werd bandy al in de zeventiende eeuw gespeeld. Dit hockeyspel vond oorspronkelijk plaats op harde stranden of ijsvlakten. Later deed ook veldhockey zijn intrede. De regels en het aantal spelers van het spel varieerden enorm. In december 1890 bracht Pim Mulier, de vader van de voetbalsport in Nederland, een bezoek aan Engeland en zag hier sporters het bandyspel beoefenen. Enthousiast kwam hij terug in zijn woonplaats Haarlem en introduceerde hier bandy in de strenge winter van 1890-1891.

Ook in Amsterdam kwam een bandyteam op het ijs. Een jaar later werd in Amsterdam de eerste bandy- en veldhockeyclub opgericht. Friesland volgde met drie bandyclubs. De bandyspelers speelden buiten het ijsseizoen veldhockey.