Bavarian Curling

Clinics Bavarian curling 

Bavarian Curling op de IJsbaan Haarlem

Op IJsbaan Haarlem kun je een clinic Bavarian Curling (Eisstockschiessen) boeken. Dit spel wordt veel in de Duitstalige Alpenlanden gespeeld. Het spel is verwant aan curling en kan door jong en oud beoefend worden. Eisstocken zijn gemaakt van hout en metaal. De bedoeling van Bavarian Curling is om de Eisstocken zo dicht mogelijk bij het doel (de daube) te krijgen. Dit gebeurt door de Eisstock te werpen zodat deze over het ijs naar de daube in het speelveld aan de overzijde van de baan glijdt. De kracht en snelheid waarmee Eisstocken geworpen worden, maar ook de precisie en het teamwerk bepalen welk team wint. 

Clinics Bavarian Curling voor groepen
Een ervaren instructeur (Eisstockmeister) begeleidt de clinics Bavarian Curling. Allereest legt de instructeur het spel uit, met nadruk op het teamwerk dat nodig is om te winnen. Daarna oefenen de deelnemers een minuut of vijf met het werpen van de stenen. Vervolgens speelt de groep ten minste twee wedstrijden met in totaal 12 ronden. Waneer de groep uit ten minste twaalf deelnemers bestaat, is het mogelijk om een competitie te spelen met vier teams van drie personen op twee verschillende Eisstockbanen.

De IJsbaan Haarlem biedt twee verschillende clinics Eisstockschiessen
1. Eistockschiessen Waldsee. Deze clinic duurt 60 minuten en kost € 20,00 per persoon.
2. Eistockschiessen Steinsee. Deze clinic duurt 80 minuten en kost € 24,00 per persoon.

De prijs is all-in: dus inclusief entree ijsbaan, begeleiding door een professionele instructeur en het gebruik van alle spelmaterialen. Je speelt dit spel op het overdekte middenterrein waardoor jouw bedrijfs- of familieuitje - letterlijk - nooit in het water kan vallen. De clinics kunnen geboekt worden vanaf 8 personen. De sport wordt idealiter gespeeld met teams van 4 personen, maar teams van 3, 5 of 6 spelers zijn ook mogelijk. Er zijn zes Bavarian Curling banen op het middenterrein. Dit betekent dat er met maximaal ongeveer 50 personen tegelijkertijd gespeeld kan worden.

Begeleiding instructeurs
De clinics worden begeleid door professionele instructeurs. 
Groepen t/m 12 personen één instructeur
Groepen t/m 24 personen twee instructeurs
Groepen t/m 34 peronen drie instructeurs
Groepen groter dan >34 personen vier structeurs

Wanneer kun je Bavarian Curling spelen
Een clinic Bavarian curling  kan plaatsvinden op/tussen de volgende tijden

Maandag 08.30 - 16.30 uur  
Dinsdag 08.30 - 16.00 uur  
Woensdag 08.30 - 17.30 uur 19.30 - 21.30 uur
Donderdag 08.30 - 17.30 uur 19.30 - 21.30 uur
Vrijdag 08.30 - 17.00 uur 19.30 - 21.30 uur
Zaterdag 12.00 - 16.00 uur  
Zondag 09.30 - 16.00  


Apfelstrudel,  biertje/frisje of een winterse maaltijd?
Een Beiers tintje en extra sfeer aan jouw clinic? Dat is mogelijlk. Begin of sluit de clinic af met thee/koffie of warme chocolademelk en warme Apfelstrudel in het gezellige restaurant op de ijsbaan. Je kunt de clinic ook met een borrelarrangement of een warme winterse maaltijd uitbreiden. Een gezellig afsluiting van een mooi en sportief wintersuitje. Ook is het mogelijk de clinic te combineren om een winterse warme maaltijd. Voor boekingen of meer informatie bel of mail je met Maarten Dam, de eigenaar van het restaurant-café op de IJsbaan (T 023-5260304 M 06-54936055 | E

Boeken of meer informatie
Voor boekingen of voor meer inhoudelijke informatie over Bavarian Curling kunje contact opnemen met Michiel Kersten, telefonisch te bereiken op T 023-5254000 of M 06 1005 7228, dan wel per email op: ">Spelregels Bavarian Curling - teamsport
Bavarian Curling (Eisstockschiessen) wordt in principe gespeeld in teams van vier spelers. Twee teams spelen tegen elkaar. De bedoeling van het spel is dat de teams proberen hun Eisstocken dichterbij de zogeheten Daube (een zwart rubberen puck) te krijgen dan het andere team. Dit kan een team bereiken door ofwel de Eisstocken dichtbij de Daube (puck) te spelen, dan wel door een Eisstock van de tegenstander weg te kaatsen. Slechts Eisstocken die binnen het spelveld (3 x 6 meter) liggen zijn geldig. Eén wedstrijd bestaat uit 6 ronden: per ronde (Durchgang/Kehr) krijgt maar één team punten. Afhankelijk van de positie van de Eisstocken kan een team per ronde maximaal 9 punten behalen. Precisie en vooral teamtactiek bepalen welk team wint. De stenen wegen circa 5 kg. Voor dames en jeugd zijn desgewenst lichtere Eisstocken aanwezig.

Bavarian Curling - Eisstockschiessen (Stock Sport)
Bekijk de volgende video op YouTube met een goede uitleg en beeld van het spel (in Duits).


Dit is de link naar de video op YouTube: https://youtu.be/Mb0q1ablOroFascinatie Eisstockschiessen (Bavarian Curling of - op zijn Nederlands: ijsstockschieten)
Kijk voor een bondig overzicht van Bavarian Curling (ijsstokschieten) en de spelregels op de Nederlandse Wikipedia IJsstokschieten
In de volgende video staat het Eisstockschiessen in Oostenrijk centraal. Duizenden actieve sporters (Eisstock-spelers  en Eisstockteams - in het Duits een "Moarschaft") staan daar wekelijks op het ijs.
https://youtu.be/oWAV1oDCJCg  (De video laat de eerste 12/13 seconden een zwart beeld zien).